Как да реагираме в случай на домашно насилие

Какво правиш, когато твоят дом е и твоят ад? Какво правиш, ако семейството, което си изградил се е превърнало в източник на страх, насилие, побои и крясъци? Какво правиш, ако в извънредното положение трябва да прекарваш 24 часа затворен в едно помещение с човека, който от твой партньор се е превърнал в твой насилник?

Подаваш сигнал.

БЕЗПЛАТЕН ТЕЛЕФОН ЗА ОБАЖДАНИЯ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА:
0800 186 76
ОТ ЧУЖБИНА:
003599817686

ПИШЕТЕ НА:
029817686@animusassociation.org

За домашното насилие по време на извънредно положение за Вдъхновените говори Надежда Стойчева, директор на Фондация „Асоциация Анимус“, клиничен психолог и психотерапевт.

След като светът се изправи пред социалната самоизолация, която цели да се спре разпространението на коронавируса, в редица страни, сред които Италия, Испания, Франция, Китай и САЩ, рязко се увеличават подадените сигнали за домашно насилие.

Семейните двойки прекарват повече време заедно, а конфликтите се превръщат в ежедневие.

А каква е ситуацията в България след обявяването на извънредното положение?

За съжаление, още преди епидемията от коронавируса, според редица изследвания всяка четвърта българка е жертва на домашно насилие. В ситуация, в която жертва и насилник седят в една стая, е трудно да се обадиш по телефона.

Какво може да се направи, ако положението става наистина нетърпимо? „Можем да пишем“, съветва Надежда Стойчева и допълва: „Жените могат да ни пишат и да споделят с нас ако има нужда от помощ.

Броят на разговорите по телефона не се е увеличил драстично, но писмените сигнали до нас се увеличават“.

Надежда Стойчева призовава ако е възможно, да се подават и сигнали на спешния телефон 112. „Службите работят и ако жертвата успее да се свърже, районните съдилища и прокуратурата взимат спешни мерки по Закона за защита от домашното насилие.“

Освен на Горещата телефонна линия 0800 186 76/02 981 76 86 и имейл адреса 029817686@animusassociation.org, жертвите на насилие могат да се консултират и по време на юридическото дежурство на Горещата телефонна линия, което е всяка сряда, между 17:30 и 21:00 ч., като там биха могли да получат правна помощ, ако е необходима такава.

Какво обаче се случва с жените, които имат незабавна нужда от помощ?

„Това е въпрос, по който България продължава да търпи критики от Съвета на Европа – страната ни все още предоставя прекалено малко услуги на жертвите на домашно насилие“, разказва Надежда Стойчева.

В 8 населени места у нас има центрове за настаняване. Това на практика поставя жертвите на домашно насилие в много трудна ситуация, особено ако живеят далече от тези центрове.

„Когато търсиш помощ, е добре да има кой да ти подаде ръка. За жертвите е много трудно. В местата, където има неправителствени организации, има и повече сигнали. Не, защото насилието е повече, а защото жертвите има към кого да се обърнат.

Трудно е, но това не значи невъзможно. Трябва да се търси помощ“, апелира още Надежда Стойчева. И допълва, че в момента родителските конфликти се увеличават.

Трябва обаче да се проявява разбиране, особено към крехкия свят на децата, които страдат от неразбирателствата между родителите.

Друг аспект на казуса с домашното насилие е и ролята на коректива. Ако чуем, че в съседния апартамент има скандал, който ескалира, не трябва да бъдем безучастни. В такава ситуация Надежда Стойчева съветва: „Можем да подадем сигнал, че чуваме насилие, може да спасим нечий живот. Друг вариант е да кажем, че чуваме много силен, шум от съседите, но все пак, по-добре е да кажем, че става въпрос за домашно насилие. Тогава полицаите имат други указания, по които да действат“.

В България обаче хората сякаш по-трудно взимат решение да се намесят в подобна ситуация. Печален пример за това е случаят на Виола, която беше убита по особено жесток начин от приятеля си през 2017 година.

Между 05:00 и 05:30 сутринта съседи са чували виковете й, но никой от тях не е реагирал. „Много хора се страхуват да подадат сигнал за насилие, защото се притесняват след това съседът да не им отмъсти и самите те да станат жертви на агресия.

Хубаво е обаче да не бъдем безчувствени ако чуем, че някой се нуждае от помощ“, казва още Надежда Стойчева.

Цялото видео можете да видите на този линк: https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=884d157acc

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *