Страх – от смърт или физическа травма на вас самата или на някого, когото вие обичате; да останете сама; “загуба на контрол” над себе си; че подобни събития могат да се повторят.

Безпомощност – събитието предизвиква вашето безсилие или безпомощност.

Печал – заради страх от смъртта, травми и други тежки загуби.

Тъга – заради това, което се е случило.

Вина – за това, което ви се е наложило да преживеете; съжаление заради това, което не сте направили или което сте могли да направите по-рано;

Срам – заради това, че сте се показали като безпомощна и нуждаеща се от помощта на другите; заради това, че не сте реагирали така, както бихте искали и не сте направили това, което трябва .

Гняв – към това, което се е случило и към този, който е причина за случилото се; към несправедливостта на всичко случващо се; поради преживения срам и обиди; поради липсата на разбиране от другите хора и поради безрезултатните опити да им обясните своето състояние.

Спомняне – на чувствата, свързани с присъствието на насилника във вашия живот.

Разочарование – от себе си , от мъжете, от живота.

Надежда – за бъдещето, за по-добри времена.

Физически усещания и психически състояния – вие може да имате и физически усещания, които да са свързани или не с описаните чувства. Понякога те възникват много месеци след дадена кризисна ситуация. Някои общи усещания са: умора, безсъние, кошмари, неопределено безпокойство, неясни мисли, влошаване на паметта и концентрацията, виене на свят, сърцебиене, треперене, затруднено дишане, пристъпи на задушаване, тежест в гърлото, мускулно напрежение, което може да доведе до главоболие.

Социални отношения – може да се появи напрежение в отношенията с вашите роднини. Добрите отношения с децата могат да преминат в конфликтни. Може да чувствате, че даже и незначителните неща ви изваждат от равновесие, вие не можете да реагирате така, както очакват от вас любимите ви хора и смятате, че в общуването от вас се изисква твърде много.

Източник: МВР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *