Три обучения за полицейски служители се проведоха в рамките на проекта „Активни срещу насилието над жени”. Обученията бяха фокусиране върху работата на полицейските служите при случаи на домашно насилие. В тях се включиха полицейските служите от ОДМВР Сливен, ОДВМР Силистра и СДВР. Лично старши комисар Димитър Величков , директор на ОДМВР Сливен откри обучението на полицейските служители в област Сливен на 10 и 11 май 2021 г. В него се включиха полицейски служители на всички РУ в областта. По време на обучението се дискутираха и трудностите в полицейската работа свързани с приложение на Закона за защита от домашно насилие и проследяване на мерките за защита.

Обучението за служители на СДВР се проведе на 27 и 28 май 2021 г в гр. София. В него активно участие взеха млади полицейски служители, които работят със случаи на домашно насилие на територията на София град, както в структурите на Охранителна полиция, така и в сектор Детска престъпност на Криминална полиция. Като лектори в обучението се включиха националния координатор по проблемите на домашното насилиe в МВР г-жа Пенка Стоянова и г-жа Десислава Викторова от ГДНП.

Обучението за служители на ОДМВР Силистра се проведе на 10 и 11 юни 2021 в гр. Силистра. В него взеха участие служители от трите РУ на МВР в областта. Групата бе от 15 полицейски служители, като повечето от тях имат дългогодишен опит в работата със случаи на домашно насилие. В хода но обучението стана ясно, че добрата обезпеченост с общо два Кризисни центъра и едно Защитено жилище за жертви на домашно насилие на територията на областта е ключов фактор за ефективната спешна защита на жертвите на домашно насилие.

Предстои да се проведе обучение на полицейски служители в област Смолян. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *