МВР все така не води статистика на сигналите и случаите на домашно насилие въпреки промените в Наказателния кодекс от миналата година, когато бе записано определение що е то „домашно насилие“.

„Домашното насилие не представлява престъпление по смисъла на Наказателния кодекс и в автоматизираните фондове на МВР не се събира статистическа информация за случаи на домашно насилие.“

Това заявява вътрешният министър Младен Маринов в отговор на въпрос от депутата Крум Зарков (БСП). Социалистът пита дали има увеличение на сигналите за домашно насилие след въвеждането на извънредните мерки на 13 март в борбата с коронавируса. Опасения, че може да има ескалация на случаите заради ограничителните мерки, изразиха вече психолози.

А в своя въпрос Крум Зарков цитира и Дубравка Симонович, докладчик по въпросите за насилието над жени в ООН. Тя призова правителствата да не допускат насилниците да се възползват от ситуацията, в която социалните контакти и предвижванията са ограничени, функционирането на кризисните центрове е затруднено, а съдилищата са затворени.  

В своя отговор вътрешният министър посочва, че коректна информация за броя на молбите за образуване на дела по Закона за защита от домашно насилие следва да бъде изискана и предоставена от съдилищата в Република България. А също така споменава и неправителствени организации, които помагат на пострадали. Тоест не МВР може да отговори на подобен въпрос. Освен това припомня, че в България няма единна и автоматизирана система, която да събира и обработва данни за жертви на домашно насилие.

„Отговорът на МВР е напълно неудовлетворителен. Той не държи сметка нито за последните промени в Наказателния кодекс по този въпрос, нито за специфичната ситуация, в която се намират евентуални жертви от въведените извънредните мерки. Не може по въпроса за престъпления да ме препращат към неправителствения сектор, който трябва да помага на жертвите , а не да гони престъпници“, заяви пред Клуб Z депутатът Крум Зарков.

Формално домашното насилие не е обособено престъпление по смисъла на НК.

През 2019 г. обаче в кодекса се появи обяснение за домашното насилие. То гласи:

„Престъплението е извършено „в условията на домашно насилие“, ако е предшествано от системно упражняване на физическо, сексуално или психическо насилие, поставяне в икономическа зависимост, принудително ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права и е осъществено спрямо възходящ, низходящ, съпруг или бивш съпруг, лице, от което има дете, лице, с което се намира или е било във фактическо съпружеско съжителство, или лице, с което живеят или е живяло в едно домакинство.“

Депутатите тогава добавиха към описанията на престъпления като убийство, принуда, нанасяне на телесна повреда, отвличане и т.н. нови алинеи, според които, ако тези престъпления са извършени „в условие на домашно насилие“, се променят и предвидените наказания. Например наказанието за убийство, извършено в условия на домашно насилие, е затвор от 15 години до доживотна присъда. При упражнена принуда, съпроводена с домашно насилие, затворът може да бъде от 3 до 10 години.
 
Промените в НК бяха гласувани като „отговор“ на отказа на България да ратифицира т.нар. Истанбулска конвенция. Това се случи заради отпор от „патриотите“ и БСП срещу документа на Съвета на Европа срещу насилието над жени и деца. ГЕРБ „излезе от ситуацията“, в опит да отговори на „обществените очаквания“, като прати конвенцията, подкрепена от Европейския парламент, Европейската комисия и повечето страни членки на ЕС и на Съвета на Европа, в Конституционния съд. Той на свой ред обяви конвенцията за противоречаща на основния закон.  

В своя отговор до Крум Зарков министър Маринов съобщава още, че МВР разполага с денонощни мобилни полицейски екипи. Те имат задължение да посещават всеки един сигнал за извършено нарушение на обществения или престъпление на територията, която обслужват. При постъпил сигнал за извършено престъпление, местопроизшествието се посещава и от дежурна следствено-оперативна група.

„Всеки един полицейски служител може да консултира жертва на домашно насилие, като й предостави информация за нейните права по Закона за защита от домашно насилие, а при желание от нейна страна и телефони на неправителствени организации, оказващи помощ и подкрепа на жертви на домашно насилие. При необходимост полицейските патрули съдействат за транспортиране на жертвите до кризисен център за настаняване“, разяснява още Маринов.

От отговора на министъра става известно и това, че през ноември 2019 г. Главна дирекция „Национална полиция“ е подписала договор за изпълнение на проект „Подобряване ефикасността на полицейската дейност в областта на домашното насилие и насилие, основано на полов признак“ по Норвежкия финансов механизъм 2019-2020 г. на стойност 620 000 евро. Една от основните дейности по проекта е създаване на автоматизирана информационна система за противодействие и превенция на престъпления, основани на полов признак и домашно насилие. Министърът не посочва от кога ще започне да работи и какъв е напредъкът по проекта.

Източник: ClubZ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *